Untuk Renungan Semua (khususnya masyarakat Cina dan India)

Posted on Jun 9, 2009

0


Oleh: Awang Selamat
Sumber: Mingguan Malaysia, 31 Mei 2009

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

”Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

”Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman? Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan?

”Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut?

“Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ”Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara”.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.”

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

————————————————————————————————-

Pos kali ini bukan bermaksud saya bersikap rasis, ‘ultra’ mahupun cauvinis.

Perkara yang penting di sini ialah sikap bertoleransi dan bertolak ansur sesama kaum tanpa berbelah bahagi atau berkepentingan sendiri. Jikalau tidak, buat apa kita melaung-laungkan 1 Malaysia, berdiri tegak dan menyanyikan lagu Negaraku atau melafaz Rukun Negara?

Sedar atau tidak, terdapat pihak yang ‘buta sejarah’ dengan membantah Dasar Ekonomi Baru, penggunaan tulisan jawi pada papan tanda jalan, sekolah wawasan, dan cadangan satu sekolah kebangsaan mewakili semua kaum malahan menyokong pula gerakan Tamil Eelam (LTTE) secara terang-terangan, gerakan Hindraf, PPSMI, penggunaan multibahasa pada papan tanda jalan di Pulau Pinang dan lain-lain lagi yang seumpama dengannya.

Saya yakin dan percaya, sekiranya kita semua memahami sejarah, Perlembagaan dan undang-undang negara dengan baik, pasti masalah-masalah picisan seperti ini tidak timbul. Sedangkan sejak kita mencapai kemerdekaan lagi isu-isu seperti ini sudah langsai diperdebatkan. Insaflah semua.

Kepada kepemimpinan mana-mana partai politik, jangan cuba menegakkan benang yang basah. Sejarah tidak boleh ditipu, undang-undang tidak boleh dimanipulasi kerana rakyat pada hari ini sudah pandai menilai mana batu, mana permata. Kami sentiasa memerhatikan anda. Awas!

Advertisements